«Fake news»

«Fake news» blir stadig mer og mer utbredt. Medienes rolle i en utvikling der tillitten blir satt på prøve til nyhetsdekningen, er fallende. «Fake news» er et fenomen som lenge har vært utbredt, men kanskje ikke så mange har vært klar over det? Var det først da ensidige kampanjepregede fremstillinger av valget i USA av Donald Trump at folk fikk et innblikk i «fake news»?

fakenews_0-1

Bilde: http://www.stealingshare.com/fake-news-alternative-facts/

Helle Sjøvaag fra informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen (UiB) definerer «fake news» eller falske nyheter som en fremstilling av nyhetshendelser som ikke har skjedd. Disse nyhetene opptrer oftere i nettformat, enn i print, TV eller radio. Intensjonen er å fordele eller lure mottakeren. Sjøvaag mener de falske nyhetene ofte er økonomiske eller ideologisk motivert. De lages for å generere klikk som kan omsettes til reklameinntekter eller for å påvirke opinionen.

«Fake news»-industrien vokste kraftig under valgkampen i USA. BBC forklarer at utviklingen skjer via Facebook. Ungdommer (x-antall) dikter opp sensasjonspregede nyheter, som støtter Donald Trump. For å spre sitt budskap betaler de Facebook for å dele artiklene. Grunnet Facebook sitt store nettverk blir disse nyhetene likt og delt videre av et amerikansk publikum. Publikum er i valgmodus og påvirkes derfor i større grad. Samtidig som sensasjonspregede nyheter suser rundt, renner pengene fra annonsesalget inn til ungdommene som produserte nyhetene.

Både Helle Sjøvaag og BBC har mange felles trekk for forklaringen av «fake news». Selv om valgkampen i USA kanskje gjorde leserne mer bevist på «fake news», mener den tidligere presidenten i Norges Idrettsforbund, Børre Rognlien, at fenomenet «fake news» ikke er nytt. Han har selv ringpermen full av «fake news» og udokumenterte påstander. Rognlien mener mediene ikke er opptatt av kritikk av seg selv, ettersom de ikke dukket opp på foredraget han holdt på Distrikthøgskolen for to år siden. Han trakk frem folkeavstemningen om OL, hvor det ble spekulert mye rundt fakta feil. Redaksjonens fokus burde være på å informere leseren om konkret fakta og skape troverdighet, noen den i dette tilfelle ikke gjorde.

 

Kilder:

http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/Nar-redaktorene-ikke-forsvarer-sannheten–Borre-Rognlien-617182b.html

http://voxpublica.no/2017/02/fake-news-hva-er-problemet/

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s